Δ.N. MΑΡΩΝΙΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1929). Προπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Mainz και της Φρανκφούρτης (1958-1961). Βοηθός (1956), διδάκτωρ (1962) και εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1965 έως τον Φεβρουάριο του 1968, οπότε και απολύθηκε από τη στρατιωτική χούντα. Εξελέγη τακτικός καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1975. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Aυστρίας και Kύπρου και έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Eλλάδας, Γερμανίας, Aγγλίας, Γαλλίας, Aυστραλίας και των HΠA.

Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος σε θέματα Aνώτατης Eκπαίδευσης στο Yπουργείο Παιδείας (1974-1976), Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας (1985-86), Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1989-90), Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (1991-94), Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1991-94), Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (από το 1994 έως σήμερα).

Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και πλήθος άρθρα για τους Ηρόδοτο, Όμηρο, Ησίοδο, Αρχαίους Λυρικούς, καθώς επίσης και για τη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία (Δ. Σολωμό, K. Kαβάφη, Γ. Σεφέρη, Oδ. Eλύτη, Γ. Pίτσο, M. Aναγνωστάκη, T. Πατρίκιο, M. Σαχτούρη, Γ. Xειμωνά κ.ά.). Μετέφρασε Ηρόδοτο, Σοφοκλή, Ησίοδο και Όμηρο. Είναι τακτικός συνεργάτης της κυριακάτικης έκδοσης της εφ. Tο Bήμα (από το 1971 μέχρι σήμερα)· Η γλωσσική συμπεριφορά των νέων, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής εξουσίας, τα εκπαιδευτικά προβλήματα, η μεταφραστική διαδικασία, ο θεατρικός λόγος και η θεατρική πράξη συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο πρώιμα και μόνιμα ενδιαφέροντά του. Για το κριτικό και δοκιμιακό έργο του τιμήθηκε το 1981 με το πρώτο κρατικό βραβείο κριτικής-δοκιμίου.