Ελληνόγλωσσοι δικτυακοί τόποι

Θεσμοθετημένοι φορείς, Οργανισμοί, Ινστιτούτα

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μέσα από τον ανανεωμένο δικτυακό του τόπο, το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προσπαθεί να διευκολύνει την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, μαθητών και σπουδαστών σε θέματα της αρμοδιότητας του, προσφέροντας μια σειρά χρήσιμων υπηρεσιών και πληροφοριών. Η παρεχόμενη ενημέρωση αφορά ποικίλα ζητήματα, όπως διοικητικά θέματα, προγράμματα σπουδών, διδακτικά βιβλία, πρωτοποριακά προγράμματα και πολλά άλλα. Η πρόσβαση στις υπάρχουσες πληροφορίες είναι εφικτή μέσα από διαφορετικές διαδρομές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για την ευκολότερη πλοήγησή τους να συμβουλεύονται το Χάρτη Ιστοσελίδας.
Eλληνικό Παιδαγωγικό Iνστιτούτο

Tο Eλληνικό Παιδαγωγικό Iνστιτούτο έχει ως στόχο του την επιστημονική έρευνα και μελέτη των θεμάτων της εκπαίδευσης, την υποβολή προτάσεων για το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Στο δικτυακό τόπο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου παρέχεται πληθώρα πληροφοριών και υπηρεσιών, από τις οποίες παρουσιάζουμε όσες έχουν ενδιαφέρον για τον εκπαιδευτικό και ειδικότερα το φιλόλογο. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν σε μορφή pdf τις περισσότερες από τις νεότερες εκδόσεις για το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο (βιβλία μαθητή και καθηγητή), επιλέγοντας το γενικό τίτλο κάθε μαθήματος. Επίσης, μπορούν να έχουν αναλυτική ενημέρωση για το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.).

Οι εκδόσεις του Π.Ι., «Επιθεώρηση εκπαιδευτικών θεμάτων» και «Δελτίο εκπαιδευτικής αρθρογραφίας» καθώς και το επιστημονικό περιοδικό «Μέντορας» διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή από τις σελίδες του.

Eνδιαφέρον παρουσιάζει και ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Bιβλιοθήκης του Π.I., η οποία περιέχει 9.000 τόμους και 180 τίτλους περιοδικών και δελτίων.

Μέσα από το σύνδεσμο Κέντρο εξ αποστάσεως επιμόρφωσης μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για τα προγράμματα ενδοσχολικής και εξ αποστάσεως επιμόρφωσης στα οποία συμμετείχε μέχρι στιγμής το Π.Ι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα TRENDS.

 

Πρόγραμμα TRENDS του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου:

Tο πρόγραμμα TRENDS, από τα αρχικά TRaining Educators through Networks and Distributed Systems (=Εφαρμογές τηλεματικής στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών), εκπονήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου για την παροχή ενδοσχολικής και εξ αποστάσεως επιμόρφωσης σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με μεθόδους αξιοποίησης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας ως υποστηρικτικών μέσων στη μαθησιακή διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα TRENDS μπορεί να βρει κανείς, μέσα από τις δικτυακές σελίδες, στο κείμενο "Εφαρμογές τηλεματικής στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών" και επίσης στα πρακτικά των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Επίσης, παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι εργασίες που εκπονήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες έρευνας των εκπαιδευτικών θεμάτων. Ο δικτυακός του τόπος προσωρινά βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Κόμβος του Yπουργείου Πολιτισμού

Μερικές από τις πολύ ουσιαστικές υπηρεσίες πληροφόρησης που παρέχει ο κόμβος του ΥΠ.ΠΟ. είναι οι ακόλουθες:

· Αλφαβητικοί και θεματικοί κατάλογοι των μουσείων, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας. Mια χρήσιμη και εποπτική παρουσίαση όλων αυτών μπορεί να δει κανείς και στον πολιτιστικό χάρτη της Eλλάδας.

· Ενημέρωση για τη Νεότερη και Σύγχρονη Πολιτιστική Δημιουργία (λογοτεχνία-βιβλίο, μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, φωτογραφία, εικαστικές τέχνες), για τα τρέχοντα προγράμματα στήριξής της και τους σχετικούς φορείς.

· Πλήρης κατάλογος με τους συνεργαζόμενους ή εποπτευόμενους από το YΠ.ΠO οργανισμού, οι οποίοι έχουν καταχωριστεί σε θεματικές ενότητες: αρχαία και βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά, νεότερη ιστορία και λαϊκή παράδοση, βιβλίο – λογοτεχνία, μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικές τέχνες, διάφοροι.

· Ενημέρωση για πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιλεγμένα πολιτιστικά γεγονότα και αφιερώματα.

· Σύνδεσμοι με άλλους πολιτιστικούς κόμβους που υπάρχουν στον κόσμο και με διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς (μέσα από την επιλογή Οδηγός στο internet).

· Στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου υπάρχουν σύνδεσμοι κυρίως με άλλους πολιτιστικούς φορείς (όπως το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου). Ο σύνδεσμος με την ονομασία www.culture.guide.gr οδηγεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Επικράτειας Πολιτισμού, το οποίο αποτελεί έγκυρο οδηγό στην πολιτιστική επικαιρότητα.

 

Οδύσσεια: Ελληνικά σχολεία στην κοινωνία της πληροφορίας Ο δικτυακός τόπος παρέχει στους εκπαιδευτικούς ενημέρωση για την Ενέργεια «Οδύσσεια», μέσα από την οποία επιδιώκεται η ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην κύρια καθημερινή εκαιδευτική δραστηριότητα σχολείων της Βασικής Εκπαίδευσης για το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων του επίσημου προγράμματος σπουδών του Υ.Π.Ε.Π.Θ. Στις σελίδες του πληροφορείται κανείς για τα επιμέρους έργα που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο της Ενέργειας «Οδύσσεια», για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για την παραγωγή σχετικού λογισμικού.
EdSoft Δικτυακός τόπος που περιλαμβάνει κατάλογο και σύντομες περιγραφές των πακέτων εκπαιδευτικού λογισμικού που έχουν ετοιμαστεί στα πλαίσια των έργων της Ενέργειας «Οδύσσεια» την περασμένη 5ετία. Κύριοι φορείς που συντόνισαν τη δουλειά αυτή είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ), η Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΣΔΕ) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.) του Υπουργείου Παιδείας.
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) αποτελεί πολυεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο που πραγματοποιεί και υποστηρίζει ερευνητικά προγράμματα στις ανθρωπιστικές και φυσικές επιστήμες. Στεγάζει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη επιστημονικών περιοδικών της χώρας καθώς και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Στο Ε.Ι.Ε. λειτουργούν σήμερα έξι ερευνητικά Ινστιτούτα, εκ των οποίων τα τρία εντάσσονται στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών: το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (Ι.Ν.Ε), το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (Ι.Β.Ε) και το Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας (Ι.Ε.Ρ.Α.).

Ο επισκέπτης των σελίδων του δικτυακού τόπου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών μπορεί να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες και τις εκδόσεις του Ιδρύματος.

Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου (Ι.Ε.Λ.)

Πρόκειται για ερευνητικό φορέα που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σκοπός του Ι.Ε.Λ. είναι η ανάπτυξη της Γλωσσικής Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ι.Ε.Λ. έχει κατασκευασθεί ή βρίσκεται υπό κατασκευή λογισμικό για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ένα μέρος του λογισμικού αυτού διατίθεται στο εμπόριο, ενώ ένα άλλο προορίζεται για σχολική χρήση.

Από τις ιστοσελίδες του Ι.Ε.Λ., μεταξύ άλλων, αντλούνται πληροφορίες για τα λογισμικά που έχουν παραχθεί ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη, τα οποία κατηγοριοποιούνται ως α) προϊόντα γλωσσικής εκπαίδευσης, β) προϊόντα γλωσσικής τεχνολογίας και γ) πολιτιστικά προϊόντα. Ένα μέρος των λογισμικών «Φιλογλωσσία» και «Λογότοπος» διατίθεται σε δικτυακή μορφή. Επίσης, παρουσιάζονται οι εκδόσεις και δημοσιεύσεις του Ι.Ε.Λ., ενώ η «Λογοπλoήγηση» το ενημερωτικό δελτίο για τη γλωσσική τεχνολογία διατίθεται σε μορφή pdf.

Σώμα Κειμένων (Corpus) του ΙΕΛ

Το σώμα κειμένων του Ι.Ε.Λ. σήμερα περιλαμβάνει περισσότερες από 30.000.000 λέξεις, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς. Τα κείμενα που το απαρτίζουν αποτελούν κατ’ αποκλειστικότητα δείγματα γραπτού λόγου και έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικά της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας. Στην πλειονότητά τους, χρονολογούνται από το 1990 και μετά. Οι αρμόδιοι για τη συγκρότηση του σώματος έχουν αποφύγει κείμενα με διαλεκτικές ή άλλες ιδιαιτερότητες και επέλεξαν κείμενα με υψηλή αναγνωσιμότητα (εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, βιβλία με υψηλές πωλήσεις κτλ). Με στόχο την αντιπροσώπευση διαφορετικών επιπέδων λόγου, επιλέχθηκαν κείμενα από πολλές πηγές, ποικίλα κειμενικά είδη με ποικίλη θεματολογία.

Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχουν οδηγίες για αποτελεσματικότερη αναζήτηση στο σώμα κειμένων του Ι.Ε.Λ.. Οι απλοί επισκέπτες-χρήστες του σώματος κειμένων έχουν μερική πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει ο δικτυακός τόπος, ενώ το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι διαθέσιμο μόνο σε όσους γίνονται συνδρομητές

Kέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.)

Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί από το 1994 υπό την αιγίδα της Ο.Λ.Μ.Ε. (http://www.otenet.gr/olme). Σκοπό της λειτουργίας του Κέντρου αποτελεί "η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση" των εκπαιδευτικών, καθώς και η προώθηση εκπαιδευτικών καινοτομιών.

Από την αρχική σελίδα, μεταξύ άλλων, υπάρχει πρόσβαση σε ιστοσελίδες που ενημερώνουν για τις εκδόσεις του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ και της Ο.Λ.Μ.Ε., για τις επιμορφωτικές δραστηριότητες του Κέντρου και τις συμμετοχές του σε προγράμματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες από τις συνδέσεις που διατίθενται μέσα από τη σελίδα ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. links οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε αγγλόγλωσσο εκπαιδευτικό λογισμικό, μέρος του οποίου αφορά τη διδασκαλία της γλώσσας. Ακόμη, στη σελίδα των συνδέσεων παρέχονται διευθύνσεις σχετικές με την ελληνική γλώσσα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ελληνόγλωσσες. Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες συνδέσεις, όπως αυτές που αφορούν την αρχαιολογία, την εκπαίδευση και αυτές που παρέχουν πρόσβαση σε ελληνόγλωσσες εφημερίδες και περιοδικά.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.) είναι ο εθνικός οργανισμός που στοχεύει να συμβάλλει στην έγκυρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για ποικίλα θέματα επιστημονικής έρευνας, παρέχοντας προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων και σε διεθνείς τράπεζες πληροφοριών.

Στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων λειτουργιών του εντάσσονται, μεταξύ άλλων:

1. Η δημιουργία ελληνικών βάσεων δεδομένων επιστήμης και τεχνολογίας και η διάθεσή τους στο κοινό μέσω του διαδικτύου.

2. Η συγκρότηση και διάθεση του Εθνικού Αρχείου των Διδακτορικών Διατριβών.

3. Η ανάπτυξη και παροχή λογισμικού για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών των ελληνικών βιβλιοθηκών και τη διασφάλιση της διασύνδεσής τους με τράπεζες πληροφοριών.

4. Η δημιουργία Δικτύου Βιβλιοθηκών και η ενημέρωση Εθνικών Συλλογικών Καταλόγων

5. Η υποστήριξη του τμήματος ISSN, ISBN της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

6. Μέσα από την αρχική του σελίδα παρέχεται πρόσβαση σε πολλές επιμέρους υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, ο Συλλογικός Κατάλογος Περιοδικών, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, τα Ηλεκτρονικά Περιοδικά, η ενημέρωση για τα τρέχοντα επιστημονικά προγράμματα.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ι.Μ.Ε.) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το Ίδρυμα επιδιώκει να συνεισφέρει στην προβολή της πολιτισμικής προσφοράς του ελληνισμού. Ο δικτυακός τόπος του Ι.Μ.Ε., εκτός από πληροφορίες για τη δράση του, παρέχει και δυνατότητα δικτυακής σύνδεσης με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα.
Ίδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών Μανόλη Τριανταφυλλίδη Στις ηλεκτρονικές σελίδες του Ιδρύματος παρουσιάζεται σε ενότητες κατάλογος των εκδόσεων του, που συνοδεύεται και από περιληπτική παρουσίαση των έργων.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ» ΤΟΥ ΕΚΠΑ

«Ελληνομνήμων» είναι μια ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών με φιλοσοφικά και επιστημονικά κείμενα της περιόδου 1600 - 1821. Πρόκειται για την εξαιρετικής σημασίας βιβλιοθήκη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Κείμενα δυσπρόσιτα εώς απρόσιτα για ειδικούς και μή.

Το σύνολο των κειμένων αυτών, γραμμένων στα ελληνικά, αποτελείται από δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει βιβλία που έχουν εκδοθεί στη Βιέννη, τη Λειψία, την Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία και το Παρίσι (συνολικά 204 τόμοι, 53.000 σελίδες περίπου) και η δεύτερη αποτελείται από χειρόγραφα (περισσότερες από 50.000 σελίδες) που βρίσκονται σε πολλές εθνικές και ιδιωτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Ρωσία, σε βιβλιοθήκες πατριαρχείων (Κωνσταντινούπολη, Ιερουσαλήμ, Αλεξάνδρεια), στη Bodleian Library της Οξφόρδης και σε βιβλιοθήκες μοναστηριών της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας.

Ο επισκέπτης της ψηφιακής βιβλιοθήκης έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης και αποθήκευσης των έργων ανά σελίδα. Η αρίθμηση των σελίδων είναι αυτή των πρωτοτύπων.

Η βιβλιοθήκη «Ελληνομνήμων» διατίθεται και σε CD-ROM

Εθνικό κέντρο βιβλίου

To Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι κοινωφελές νομικό πρόσωπο που ιδρύθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό το σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για το βιβλίο και την ανάγνωση. Λειτουργεί ως ανεξάρτητος οργανισμός που καταγράφει τις εξελίξεις στο χώρο της παραγωγής βιβλίου στην Ελλάδα.

Ο δικτυακός τόπος του Ε.ΚΕ.ΒΙ. εμπεριέχει σημαντικές πληροφορίες για την κίνηση του βιβλίου στην Ελλάδα και για εκθέσεις βιβλίων στον κόσμο. Ειδικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών».

Μεταξύ άλλων, από τις σελίδες του Ε.ΚΕ.ΒΙ. παρέχονται σύνδεσμοι με διεθνείς και ελληνικές βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων.

Δικτυακοί τόποι για την ελληνική λογοτεχνία

Σπουδαστήριο Nέου Eλληνισμού

Tο Σπουδαστήριο Nέου Eλληνισμού αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που σκοπός της είναι η έρευνα και η προβολή της νέας ελληνικής γραμματείας. Το Σπουδαστήριο αξιοποιεί τα αρχεία του Kωνσταντίνου Θ. Δημαρά και του Γιώργου Π. Σαββίδη και στοχεύει να διατηρήσει και να καλλιεργήσει την πνευματική και ακαδημαϊκή παράδοση που αυτοί έχουν διαμορφώσει.

Στο δικτυακό τόπο του Σ.Ν.ΕΛ. εμπεριέχονται εργογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, ανθολογημένα κείμενα νεοελλήνων λογοτεχνών. Οι επιμέρους σελίδες του προβλέπεται να εμπλουτίζονται διαρκώς, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία νέων.

 

Ε.Λ.Ι.Α. - Ελληνικό λογοτεχνικό και ιστορικό αρχείο Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο τη διάσωση, συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και έκδοση αρχειακού και έντυπου υλικού του 19ου και 20ού αιώνα που αφορά κυρίως στην ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Στο δικτυακό τόπο του Ε.Λ.Ι.Α. προς το παρόν εμπεριέχονται απλώς γενικές πληροφορίες για τις δραστηριότητές του, ενώ έχουν καταχωριστεί σε ηλεκτρονική μορφή περιγραφές λίγων μόνο από τα αρχεία που διαθέτει.
Σύγχρονη ελληνική ποίηση

Πρόκειται για πειραματική, μη-κερδοσκοπική ηλεκτρονική έκδοση που έχει ως σκοπό την προβολή και διάδοση των έντυπων εκδόσεων για την ελληνική ποίηση. Υπεύθυνος της έκδοσης είναι ο Χρήστος Ε. Δημάκης και οι σελίδες της φιλοξενούνται στον κόμβο του Τομέα Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Hλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

Ο δικτυακός αυτός τόπος λειτουργεί ως επιθεώρηση των έντυπων λογοτεχνικών περιοδικών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δίνει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με αυτά. Στις σελίδες του παρουσιάζονται τα εξώφυλλα, τα περιεχόμενα και κάποια επιλεγμένα δημοσιεύματα από μεγάλο αριθμό τευχών 46 περιοδικών για τα ελληνικά γράμματα. Το περιοδικό λογοτεχνικής θεωρίας και κριτικής "ΓΡΑΜΜΑ" του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α. Π. Θ. φιλοξενείται στις ιστοσελίδες της 'σύγχρονης ελληνικής ποίησης' με ολόκληρο το περιεχόμενό του σε υπερκειμενική μορφή.

Σε άλλες σελίδες του δικτυακού τόπου παρουσιάζονται ποιήματα Ελλήνων ποιητών που έχουν ανθολογηθεί από τους συντελεστές του.

Έλλογος Ιστοχώρος Λογοτεχνικό περιοδικό σε ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει ειδήσεις από το χώρο της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, προδημοσιεύσεις, συνεντεύξεις και άρθρα. Λειτουργεί και ως πύλη που συνδέει τον επισκέπτη με άλλα ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά ή δικτυακούς τόπους που έχουν ως αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

Ηλεκτρονικές σελίδες αφιερωμένες σε Έλληνες λογοτέχνες

Οδυσσέας Ελύτης ( στην αγγλική γλώσσα)
Γιώργος Σεφέρης  
Γιώργος Σεφέρης (στην αγγλική γλώσσα)
Νίκος Εγγονόπουλος  
Ανδρέας Εμπειρίκος  
Μακρυγιάννης  
Νίκος Καζαντζάκης  
Νίκος Δήμου  
   

Ηλεκτρονικά περιοδικά

Το εικονικό σχολείο

Το περιοδικό ποικίλης ύλης για τα εκπαιδευτικά θέματα "το εικονικό σχολείο" αποτελεί ένα από τα λίγα ελληνόγλωσσα περιοδικά σε ηλεκτρονική μορφή που βρίσκει κανείς μέσα στις σελίδες του Διαδικτύου. Περιλαμβάνει επιστημονικά και επιστημολογικά άρθρα, τα οποία δημοσιεύονται μετά από κρίση, σχόλια για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, ιδέες για εκπαιδευτικές καινοτομίες και νεανικές σελίδες, ενώ υπάρχει και χώρος έκφρασης των παιδιών και των νέων. Ανάμεσα στα άλλα, βρίσκει κανείς και υλικό για τη γλωσσική διδασκαλία. Τα τεύχη είναι τετραμηνιαία και όλα τα παλαιότερα παραμένουν στο Αρχείο.

Στη σελίδα με τίτλο Θεωρία και Έρευνα ο ενδιαφερόμενος βρίσκει θεωρητικά άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση, ενώ στη σελίδα Εκπαιδευτικές Πρακτικές υπάρχουν άρθρα για την εκπαίδευση ως πράξη και για διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η σελίδα Ιστορίες απ' όλους για όλους είναι η λογοτεχνική σελίδα και δίνει την ευκαιρία στον ενδιαφερόμενο να συνομιλεί με τον συγγραφέα και να επιλέγει ή να συμπληρώνει το τέλος της ιστορίας με το δικό του τρόπο.

Μέσα από το Αρχείο, αρχειοθετούνται όλα τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού, δίνεται η δυνατότητα να αναζητηθούν τα παλαιότερα άρθρα μέσα από τον Κατάλογο συγγραφέων έργων ή μέσα από τις Θεματικές Επιλογές, όπου τα κείμενα έχουν καταχωριστεί κατά θέμα.

Μέσα από την επιλογή Διευθύνσεις που υπάρχει στην αρχική σελίδα του εικονικού σχολείου παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης σε άλλους επιλεγμένους δικτυακούς τόπους.

Περιοδικό Ορόγραμμα Το «Ορόγραμμα» αποτελεί περιοδική έκδοση της ΕΛ.ΕΤ.Ο., της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας. Στις δικτυακές του σελίδες φιλοξενούνται τα τεύχη του περιοδικού από τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1997 (τεύχος 25) μέχρι σήμερα. Τα άρθρα που δημοσιεύονται σε αυτό περιλαμβάνουν απόψεις και κρίσεις σε θέματα επιστημονικής μετάφρασης και ορολογίας.

Αγγλόφωνοι δικτυακοί τόποι για την εκπαίδευση και τη γλωσσική διδασκαλία

Υπολογιστές και διδασκαλία του γραπτού λόγου

Σε αυτό το δικτυακό τόπο παρατίθεται βιβλιογραφία σχετική με την αξιοποίηση των υπολογιστών στη διδασκαλία του γραπτού λόγου. Οι βιβλιογραφικές που περιλαμβάνονται προέρχονται:

1. Από το βιβλίο: Hawisher, Gail E.; LeBlanc, Paul; Moran, Charles; & Selfe, Cynthia L. (1996). Computers and the teaching of writing in American higher education, 1979-1994: A history. Norwood, NJ: Ablex.

2. Από όλα τα άρθρα του περιοδικού Computers and Composition (από το 1983 μέχρι τώρα).

3. Από όλα τα βιβλία της σειράς New Directions in Computers and Composition Book Series.

Lingua@ΝΕΤ - Virtual language centre

Το Lingua@ΝΕΤ - Virtual language centre αποτελεί ένα εικονικό γλωσσικό κέντρο που παρέχει, μέσω του διαδικτύου, πληροφορίες και πηγές σε διδάσκοντες την ξένη γλώσσα, σε διδασκόμενους και σε ερευνητές. Ιδρύθηκε από το Centre for Information on Language Teaching and research (CILT) και το British Educational Communications and Technology Agency (BECTa). Οι υπηρεσίες που διατίθενται μέσα από το δικτυακό τόπο του Lingua@ΝΕΤ οργανώνονται σε ενότητες ορισμένες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

· Δικτυακοί τόποι για τις γλώσσες (Web sites for languages): περιλαμβάνει συνδέσμους με επιλεγμένες διευθύνσεις για τη γλωσσική διδασκαλία.

· Υλικό για γλωσσική διδασκαλία (Language Learning Materials): πληροφορίες σχετικά με το διαθέσιμο υλικό για τη διδασκαλία γλώσσας και τις εξετάσεις.

· Lingu@NET forum: αποτελεί χώρο επικοινωνίας στον οποίο μπορούν να εκφέρουν άποψη και να συζητήσουν με τους συναδέλφους όσοι εμπλέκονται στη γλωσσική διδασκαλία.

National Council of Teachers of English Η διεύθυνση αυτή ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο των δασκάλων της αγγλικής γλώσσας των Η.Π.Α. και λειτουργεί ως χώρος επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και έγκυρης ενημέρωσης για θέματα γλωσσικής διδασκαλίας. Ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του το σύνολο του πληροφοριακού υλικού, ενώ αρκετά από τα εκτεταμένα άρθρα είναι προσβάσιμα μόνα από τα μέλη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος που ονομάζεται Ιδέες για Διδασκαλία (Teaching Ideas) στον οποίο δημοσιεύονται άρθρα σχετικά με τη διδασκαλία και την κατανόηση του γραπτού λόγου (ανάγνωση και γραφή).
Summer Institute of Linguistics

To Summer Institute of Linguistics (S.I.L.) βρίσκεται στο International Linguistics Center στο Dallas του Texas στις HΠA.

Μέσα από συνδέσμους που εμφανίζονται στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου επιτρέπεται στον επισκέπτη η πρόσβαση σε πλούτο πληροφοριών σχετικών με τους επιμέρους ακαδημαϊκούς τομείς ενασχόλησης του SIL: ανθρωπολογία, γλωσσολογία, πληροφορική, εκμάθηση γλώσσας, γραμματισμός, κοινωνιογλωσσολογία, μετάφραση.

Στον τομέα της γλωσσολογίας βρίσκονται χρήσιμες πηγές αυτές που ανήκουν είτε στο SIL είτε και σε διάφορους άλλους κόμβους του διαδικτύου. Aνάμεσα στα πολύ χρήσιμα στοιχεία που περιέχονται είναι ένα on-line γλωσσάριο γλωσσολογικών όρων, χρήσιμων για μορφολογική, συντακτική και πραγματολογική ανάλυση κειμένων. Oι υπόλοιπες πηγές γλωσσολογικών πληροφοριών αφορούν επιστημονικά εργαστήρια, συναντήσεις, συμπόσια, πανεπιστήμια και άλλες ακαδημαϊκές ιστοσελίδες από όλον τον κόσμο, που ασχολούνται με γλωσσολογικά θέματα, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων με ψηφιακές βιβλιοθήκες, ψηφιακά λεξικά, ψηφιακές γραμματικές, δεδομένα σχετικά με την υπολογιστική γλωσσολογία, ηλεκτρονικά διεθνή περιοδικά, θεματικούς πίνακες σχετικούς με διάφορα γλωσσολογικά θέματα, έναν κατάλογο με χρήσιμες διευθύνσεις που σχετίζονται με διάφορες ομάδες συζήτησης γλωσσολογικών θεμάτων, δημοσιεύσεις και διδακτορικές διατριβές, βιβλιογραφίες, γλωσσάρια, ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία κλπ.

Aπό τον τομέα των ηλεκτρονικών εκδόσεων ενδιαφέρον παρουσιάζουν: η βιβλιογραφία του SIL (http://www.sil.org/acpub/biblio/) και ο κατάλογος των διεθνών εκδόσεων του SIL (http://www.sil.org/acpub/catalog/).

Επειδή ο δικτυακός τόπος του SIL είναι απέραντος και περιλαμβάνει πληθώρα πληροφοριών, συνιστάται στους/στις επισκέπτες/τριες να ανατρέχουν στο χάρτη Site map, για να μπορέσουν να πλοηγηθούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

National Association for the Teaching of English Πρόκειται για το χώρο του εθνικού επιστημονικού σωματείου των διδασκόντων την αγγλική γλώσσα ως μητρική της Αγγλίας (NATE), σωματείο με μεγάλο αριθμό μελών, πολλές και σημαντικές επιστημονικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες (έκδοση βιβλίων, περιοδικών, οργάνωση ημερίδων κλπ.). Ο δικτυακός τόπος επιχειρεί να ανταποκριθεί στους στόχους του Ν.Α.Τ.Ε. που είναι η υποστήριξη της διδασκαλίας της αγγλικής, η επιστημονική ενημέρωση των εκπαιδευτικών και η παροχή ενός περιβάλλοντος επικοινωνίας για επιστημονικό προβληματισμό και αλληλοβοήθεια. Παρότι πολλές ενότητές του προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης, ο κόμβος μπορεί να είναι χρήσιμος στους διδάσκοντες την ελληνική γλώσσα, που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στην Αγγλία, να ενημερωθούν βιβλιογραφικά ή να αγοράσουν έγκυρα επιστημονικά έντυπα.   
Center for the Improvement of Early Reading Achievement (CIERA)

Ερευνητικό ίδρυμα των Η.Π.Α, που έχει ως στόχο να φέρει τον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τα ευρήματα της έρευνας στον τομέα της διδασκαλίας και εκμάθησης της γλώσσας.

Διατρέχοντας τη σελίδα των συνδέσεων (links) μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε διευθύνσεις, που έχουν επιλεγεί από το ίδρυμα και καλύπτουν σημαντικές πλευρές του θέματος της γλωσσικής διδασκαλίας. Οι διευθύνσεις αυτές πλαισιώνονται  και από άλλες γενικότερου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.       

Reading Οnline

To Reading Οnline είναι το ηλεκτρονικό περιοδικό της International Reading Association (I.R.A.) και λειτουργεί ως δικτυακή πηγή πληροφόρησης, διεθνούς ενδιαφέροντος, για θέματα που αφορούν την παιδαγωγική του γραμματισμού.

Στις σελίδες του μπορεί να βρει κανείς πλούσιο υλικό: άρθρα θεωρητικού προβληματισμού για τη γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση, προτάσεις για την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη γλωσσική διδασκαλία, κείμενα προβληματισμού για τις νέες μορφές γραμματισμού, ενημέρωση σχετικά με έρευνες ή πρωτοποριακές εφαρμογές που εκτυλίσσονται διεθνώς στο χώρο της εκπαίδευσης του γραμματισμού.

Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το Κέντρο παρέχει υποστήριξη και πληροφόρηση σους σπουδαστές του που ενδιαφέρονται για τη μελέτη ξένων γλωσσών. Από τις σελίδες του δικτυακού τόπου μπορούν να επωφεληθούν όχι μόνο οι σπουδάζοντες αλλά και οι διδάσκοντες ξένες γλώσσες, έχοντας πρόσβαση σε υλικό και πληροφορίες που παρέχονται κυρίως μέσα από συνδέσμους.
ERIC (Educational Recources Information Center) To ERIC αποτελεί υπηρεσία που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας των Η.Π.Α. και έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει πρόσβαση σε εκτεταμένο σώμα πληροφοριών, λειτουργώντας ως φορέας διαχείρισης βάσης δεδομένων για εκπαιδευτικά θέματα. Η βάση δεδομένων του ERIC είναι αγγλόγλωσση και περιέχει κυρίως την αρθρογραφία, τις ερευνητικές εργασίες και τις εισηγήσεις σε συνέδρια από το 1966.
Clearinghouse on Languages and Linguistics Αποτελεί παρακλάδι του ERIC, που ασχολείται με τη δίγλωσση εκπαίδευση και τη διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας και μέσα από το δικτυακό του τόπο παρέχει χρήσιμο υλικό.
ERIC Clearing House on Reading, English and Communication Τμήμα του ERIC σχετικό με την γλωσσική διδασκαλία. Στις επιμέρους σελίδες περιλαμβάνονται σχέδια μαθημάτων για τη γλωσσική διδασκαλία, εκτεταμένες περιλήψεις βιβλίων, επιλεγμένη βιβλιογραφία, on line βιβλιοπωλείο και αρκετές ενδιαφέρουσες συνδέσεις.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22η Διεύθυνση

Στην ηλεκτρονική τοποθεσία της 22ης Διεύθυνσης για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, μπορεί κανείς να ενημερωθεί σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις σχετικές δραστηριότητες. Η εκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Γλώσσας συνίσταται στην προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών και στην προστασία των τοπικών και μειονοτικών γλωσσών.

Μέσα από το σύνδεσμο Languages παρουσιάζονται οι αρχές και το πλαίσιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανανέωση του τρόπου εκμάθησης των ξένων γλωσσών, παρέχονται πληροφορίες για τα τρέχοντα προγράμματα γλωσσικής εκπαίδευσης και για τα σχέδια που εφαρμόζονται με σκοπό την προαγωγή των τοπικών και μειονοτικών γλωσσών.

The Lesson Bank Πρόκειται για τράπεζα μαθημάτων (από ιδιωτικό φορέα), η οποία δημιουργείται με μαθήματα που αποστέλλονται από εκπαιδευτικούς (κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών). Καλύπτονται όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλα τα διδακτικά αντικείμενα. Για τη γλωσσική αγωγή υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός διδακτικών προτάσεων. Βοηθητική είναι και η μηχανή αναζήτησης (Search), η οποία λειτουργεί με λέξεις κλειδιά. Για τη διδασκαλία της γλώσσας μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι όροι: language arts, literacy, reading, writing κλπ.   
European Schoolnet

Πρόκειται για την επίσημη δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εκπαίδευσης.

Για τους εκπαιδευτικούς (μέσα από την αρχική επιλογή Teacher) παρέχονται:

Βοηθητικό υλικό (στην ενότητα Resourses) για διάφορα διδακτικά αντικείμενα μεταξύ των οποίων και για τη γλώσσα κυρίως διαμέσου παραπομπών σε άλλους κόμβους.

Περιβάλλον για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (στην ενότητα Training), με δυνατότητες ανεύρεσης επιμορφωτικού  υλικού, συμμετοχή σε συζητήσεις, on line συνέδρια κλπ.

Περιβάλλον για την προώθηση της συνεργασίας των ευρωπαίων εκπαιδευτικών και ευρωπαϊκών σχολείων σε κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (στην ενότητα Collaboration) με πολλές πληροφορίες που ευνοούν και διευκολύνουν τη λογική αυτή.

North Central Regional Educational Laboratory (NCREL) Περιφερειακός φορέας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου στις Η.Π.Α. Μέσα από την επιλογή Literacy που παρουσιάζεται στην αρχική σελίδα του κόμβου, ανοίγεται ένας ευρύτερος χώρος με ενδιαφέρον υλικό που σχετίζεται με διαφορετικές όψεις του γραμματισμού, όπως η αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διδασκαλία του γραμματισμού, η γλωσσική αγωγή των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Το υλικό που διατίθεται ποικίλλει (αποτελείται από εισαγωγικά κείμενα, βιβλιογραφία, ενημέρωση για πρωτοποριακά προγράμματα, άρθρα σε πλήρη μορφή, συνδέσεις με on line εγκυκλοπαίδειες και βιβλία, καθώς και με άλλους κόμβους) και είναι προσβάσιμο μέσα από μία πληθώρα συνδέσμων.
Braintrack University Index Ο κόμβος αυτός επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση των δικτυακών τόπων των Πανεπιστημίων και όλου του κόσμου και την άμεση σύνδεση με αυτούς.