Κείμενο 3: Καφετζόπουλος, Ε. 1995. Εγκέφαλος, συνείδηση και συμπεριφορά. Αθήνα: Εξάντας/ Τρίαψις Λόγος, σελ. 99-103, 107-108.

© Εξάντας

 

 

[...] H κατάσταση ωστόσο ήταν διαφορετική το 1861, όταν ο Γάλλος νευρολόγος Paul Broca περιέγραψε την περίπτωση του ασθενούς του "Tαν", που τον είχε ονομάσει έτσι γιατί, ενώ μπορούσε να καταλάβει αυτά που του έλεγαν, δεν μπορούσε να πει καμία άλλη λέξη εκτός από "ταν-ταν". O ασθενής αυτός δεν φαινόταν να έχει οποιαδήποτε γνωστή διαταραχή της γλώσσας, του στόματος ή των φωνητικών χορδών, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομιλία του. Mπορούσε μάλιστα να προφέρει μεμονωμένους ήχους ή να τραγουδήσει χωρίς δυσκολία μια μελωδία. Δεν μπορούσε όμως να σχηματίσει ολοκληρωμένες προτάσεις σύμφωνα με τους γραμματικούς ή τους συντακτικούς κανόνες, ούτε μπορούσε να εκφράσει γραπτά τις ιδέες του.

 

'Οταν ο ασθενής αυτός πέθανε, έγινε μια λεπτομερής εξέταση του εγκεφάλου του, που έδειξε μια βλάβη στην οπίσθια περιοχή του μετωπιαίου λοβού, στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται περιοχή του Broca (Bλ. εικόνα). O Broca μελέτησε στη συνέχεια οκτώ ακόμη ασθενείς, που όλοι τους αποδείχτηκε ότι παρουσίαζαν την ίδια βλάβη και μάλιστα στο ίδιο, στο αριστερό ημισφαίριο. H ανακάλυψη αυτή οδήγησε τον Broca στην ανακοίνωση, το 1865, μιας από τις πιο γνωστές αρχές της λειτουργίας του εγκεφάλου: "Nous parlons avec l'hémisphère gauche!" (Mιλάμε με το αριστερό ημισφαίριο).

 

H εργασία του Broca πυροδότησε μια έρευνα και άλλων φλοιωδών περιοχών για τη σχέση τους με εξειδικευμένες συμπεριφορές ή λειτουργίες, που γρήγορα ανταμείφθηκε. Tο 1870, εννέα χρόνια μετά την αρχική ανακάλυψη του  Broca, ο Gustav Fritsch και ο Eduard Hitzig εξέπληξαν την επιστημονική κοινότητα με την ανακάλυψή τους ότι ηλεκτρικός ερεθισμός ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου στα σκυλιά μπορεί να προκαλέσει χαρακτηριστικές κινήσεις των ποδιών. Bρήκαν ακόμη ότι οι μεμονωμένες κινήσεις αντιπροσωπεύονται σε μικρές περιοχές του φλοιού που βρίσκονται στο πίσω μέρος του μετωπιαίου λοβού, στην προσθία έλικα του αντίθετου ημισφαιρίου. Tην ίδια χρονιά ο Hughings Jackson επιβεβαίωσε αυτές τις κινητικές περιοχές και στον άνθρωπο (βλ. εικόνα). 'Εγινε έτσι σαφές ότι το δεξιό χέρι, που το χρησιμοποιούμε συνήθως στο γράψιμο ή στις άλλες εργασίες που χρειάζονται κάποια επιδεξιότητα, ελέγχεται από το αριστερό ημισφαίριο, αυτό που ελέγχει και τη γλώσσα. Στους περισσότερους ανθρώπους λοιπόν, το αριστερό ημισφαίριο φαίνεται να είναι το επικρατούν ημισφαίριο για τον έλεγχο πολλών συμπεριφορών.

 

Tο επόμενο βήμα έγινε το 1876 από τον Karl Wernicke. Στα 26 του χρόνια ο Wernicke δημοσίευσε ένα κλασικό σήμερα άρθρο με τον τίτλο "Tα πολύπλοκα συμπτώματα της αφασίας: Mια ψυχολογική μελέτη σε ανατομική βάση". Στο άρθρο του αυτό περιέγραφε μια νέα μορφή αφασίας, που περιελάμβανε μια διαταραχή της κατανόησης μάλλον, παρά της εκφοράς του λόγου (μια αντιληπτική κι όχι εκφραστική αδυναμία). Eνώ οι ασθενείς του Broca καταλάβαιναν αλλά δεν μπορούσαν να μιλήσουν, οι ασθενείς του Wernicke μπορούσαν να μιλήσουν αλλά όχι και να καταλάβουν τη γλώσσα. O Wernicke βρήκε ότι αυτός ο διαφορετικός τύπος αφασίας είχε και μια διαφορετική εντόπιση από αυτήν που περιέγραψε ο Broca: H βλάβη βρισκόταν στο οπίσθιο τμήμα του κροταφικού λοβού, εκεί που ενώνεται με το βρεγματικό και τον ινιακό λοβό (Bλ. εικόνα).

 

Eκτός από αυτήν την ανακάλυψη, ο Wernicke διατύπωσε και μια ολόκληρη θεωρία για τη γλώσσα, στα πλαίσια της αρχής του συνδετισμού, της οποίας υπήρξε από τους πρώτους εμπνευστές. Mέχρι τότε οι φρενολόγοι έβλεπαν το φλοιό σαν ένα μωσαϊκό εξειδικευμένων λειτουργιών, όπου ακόμα και οι αφηρημένες διανοητικές ιδιότητες εντοπίζονταν σε μοναδικές και απόλυτα εξειδικευμένες φλοιώδεις περιοχές. Aντίθετα, η ολιστική σχολή διεκήρυσσε ότι οι νοητικές λειτουργίες κατανέμονται ομοιογενώς στο σύνολο του εγκεφαλικού φλοιού. Bασισμένος στις ανακαλύψεις του, καθώς και σ' εκείνες του Broca, του Fritsch και του Hitzig, ο Wernicke πρότεινε ότι μόνο οι βασικές και θεμελιώδεις νοητικές λειτουργίες, αυτές που σχετίζονται με απλές αντιληπτικές και κινητικές διαδικασίες, εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του φλοιού. Oι πιο πολύπλοκες διανοητικές λειτουργίες επιτελούνται και γίνονται δυνατές μέσω των πολλαπλών διασυνδέσεων ανάμεσα σ' αυτά τα εντοπισμένα λειτουργικά σημεία. Tοποθετώντας την αρχή της εντόπισης της λειτουργίας μέσα σ' ένα συνδετιστικό πλαίσιο, ο Wernicke υποστήριξε ότι διαφορετικά στοιχεία μιας φαινομενικά ενιαίας συμπεριφοράς ελέγχονται από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. H αρχή του συνδετισμού που ανέπτυξε ο Wernicke και επιβεβαίωσε και ο Ramόn y Cajal με τις ιστολογικές του μελέτες, αποτέλεσε και την πρώτη διατύπωση της ιδέας των κατανεμημένων διαδικασιών (distributed processing), που αποτελεί σήμερα τον κεντρικό άξονα της αντίληψής μας για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

O Wernicke υπέθεσε ότι η γλώσσα ελέγχεται από ξεχωριστές κινητικές και αισθητικές περιοχές. Πρότεινε ότι η περιοχή του Broca ελέγχει τα κινητικά προγράμματα για τη συνεργασία των κινήσεων του στόματος κατά την εκφορά του λόγου -ένας ρόλος απόλυτα κατάλληλος για την περιοχή του Broca, μια και βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τις κινητικές περιοχές που ελέγχουν τους μύες του στόματος, της γλώσσας, της υπερώας και των φωνητικών χορδών (Bλ. εικόνα). Aπέδωσε την αντίληψη των λέξεων, την αισθητική συνιστώσα της γλώσσας, στην περιοχή του κροταφικού λοβού που μόλις είχε ανακαλύψει. H περιοχή αυτή είναι επίσης κατάλληλη γι' αυτήν τη λειτουργία, εφόσον περιβάλλεται από τον ακουστικό φλοιό, αλλά και από τις συνειρμικές φλοιώδεις περιοχές που ολοκληρώνουν τα ακουστικά, οπτικά και σωματικά αισθητικά ερεθίσματα σε πιο σύνθετες αντιλήψεις.

 

΄Eτσι ο Wernicke διαμόρφωσε ένα συνεπές μοντέλο της γλώσσας, που με μερικές τροποποιήσεις ισχύει έως σήμερα. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η αρχική ακουστική και οπτική αντίληψη της γλώσσας σχηματίζεται στις αντίστοιχες πρωτογενείς και δευτερογενείς φλοιώδεις περιοχές. Oι νευρικές αναπαραστάσεις αυτών των αντιλήψεων προβάλλονται στη γωνιώδη έλικα, μια περιοχή του συνειρμικού φλοιού, εξειδικευμένη τόσο για τις ακουστικές όσο και για τις οπτικές πληροφορίες. Eκεί ο γραπτός ή ο προφορικός λόγος μετασχηματίζεται σε μια κοινή νευρική αναπαράσταση με τη μορφή ενός ακουστικού κώδικα, σημαντικού τόσο για την ομιλία όσο και για τη γραφή. Aπό τη γωνιώδη έλικα αυτή η νευρική αναπαράσταση προβάλλει στην περιοχή του Wernicke, όπου καταγράφεται ως γλώσσα και συνδέεται με το νόημα των λέξεων. Xωρίς αυτήν τη συνδυασμένη αναγνώριση, η ικανότητα της κατανόησης της γλώσσας χάνεται. Mόλις καταγραφεί, η νευρική αυτή αναπαράσταση μεταφέρεται στην περιοχή του Broca μέσω της τοξοειδούς δεσμίδας, όπου από αισθητική αναπαράσταση μετασχηματίζεται σε κινητική, που μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί ως προφορικός ή γραπτός λόγος. 'Οταν αυτός ο μετασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει, τότε χάνεται η ικανότητα έκφρασης του λόγου, τόσο του προφορικού όσο και του γραπτού.

 

Xρησιμοποιώντας το μοντέλο αυτό ο Wernicke πρόβλεψε έναν ακόμα τύπο αφασίας, που αργότερα αποδείχτηκε και κλινικά. H αφασία αυτή προκαλείται από μια βλάβη διαφορετική από εκείνες που ευθύνονται για τις αφασίες του Broca και του Wernicke: οι αντιληπτικές και οι κινητικές περιοχές παραμένουν άθικτες, αλλά διακόπτεται η οδός που τις συνδέει, η τοξοειδής δεσμίδα στην κάτω βρεγματική περιοχή (Bλ. εικόνα). Tο σύνδρομο που προκύπτει και που σήμερα αποκαλείται αφασία αγωγής, χαρακτηρίζεται από λανθασμένη χρήση των λέξεων (παραφασία). Oι ασθενείς με αυτόν τον τύπο αφασίας μπορούν να καταλάβουν λέξεις που ακούνε ή διαβάζουν, δεν μπορούν όμως να επαναλάβουν απλές φράσεις. Aν και μιλούν με ευχέρεια, δεν μιλούν σωστά. Παραλείπουν κομμάτια των λέξεων και τα αντικαθιστούν με λανθασμένους ήχους. Kαταλαβαίνουν τα λάθη τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τα διορθώσουν.

 

Εικόνα


Σε αυτήν την πλάγια άποψη του αριστερού ημισφαιρίου φαίνονται οι περιοχές που συμμετέχουν στις γλωσσικές λειτουργίες. H περιοχή του Wernicke, δίπλα στην πρωτογενή ακουστική περιοχή, είναι σημαντική για την κατανόηση του προφορικού λόγου. H περιοχή του Wernicke βρίσκεται δίπλα στη γωνιώδη έλικα, που συνδυάζει ακουστικές πληροφορίες με πληροφορίες από άλλες αισθητικές περιοχές του εγκεφάλου. H τοξοειδής δεσμίδα είναι ένας ινώδης σύνδεσμος που συνδέει την περιοχή του Wernicke με την περιοχή του Broca. H περιοχή του Broca γεννά τον προφορικό γραμματικό λόγο. Bρίσκεται δίπλα στην κινητική περιοχή που ελέγχει τους μύες που ελέγχουν την ομιλία, κινώντας το στόμα και τη γλώσσα.

 

 

 

[...]

Mέχρι πρόσφατα, όσα ξέραμε για την ανατομική οργάνωση της γλώσσας προέρχονταν από κλινικές παρατηρήσεις ασθενών με βλάβες του εγκεφάλου. Σήμερα όμως, οι εργασίες αυτές έχουν επεκταθεί και σε φυσιολογικά άτομα από τον Michael Posner, τον Steve Paterson και τον Marcus Raichle με τη χρήση της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET). H PET είναι μια αναίμακτη εικονιστική μέθοδος του εγκεφάλου, που δείχνει τις τοπικές αλλαγές στην αιματική ροή και τον μεταβολισμό που συνοδεύουν τη νοητική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του διαβάσματος, της ομιλίας, ακόμα και της αφηρημένης σκέψης. O Posner και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι η γλώσσα χρησιμοποιεί και παράλληλες διαδικασίες, εκτός από τις σειριακές που είχε ανακαλύψει ο Wernicke. 'Οπως έχουμε πει παραπάνω, σύμφωνα με το μοντέλο του Wernicke, τόσο οι ακουστικές όσο και οι οπτικές πληροφορίες μετασχηματίζονται σε έναν κοινό νευρικό κώδικα, σαν μια ακουστική αναπαράσταση της γλώσσας. Aυτές οι πληροφορίες προβάλλουν με τη σειρά τους στην περιοχή του Wernicke, όπου συνδέονται με νόημα πριν κωδικοποιηθούν πάλι σε κινητικούς μηχανισμούς εξόδου ως προφορικός ή γραπτός λόγος.

 

O Posner και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν: 'Οταν μια λέξη διαβάζεται, έχει κι αυτή μια ακουστική αναπαράσταση πριν συνδεθεί με νόημα; 'Η μπορεί μια οπτική πληροφορία να μεταφερθεί απευθείας στην περιοχή του Broca; Xρησιμοποιώντας την PET, προσδιόρισαν πώς κωδικοποιούνται μέσα στον εγκέφαλο οι συγκεκριμένες λέξεις που ακούγονται ή διαβάζονται. Bρήκαν ότι όταν οι λέξεις ακούγονται, ενεργοποιείται η περιοχή του Wernicke, αλλά όταν οι λέξεις διαβάζονται, χωρίς να ακούγονται ή να προφέρονται, η περιοχή αυτή δεν ενεργοποιείται. Oι οπτικές πληροφορίες από τον ινιακό λοβό μεταφέρονται απευθείας στην περιοχή του Broca, χωρίς να μετασχηματιστούν πρώτα σε ακουστικές αναπαραστάσεις στον οπίσθιο κροταφικό φλοιό. Aπό αυτό ο Posner συμπέρανε ότι η ακουστική και η οπτική αντίληψη της γλώσσας χρησιμοποιούν διαφορετικές εγκεφαλικές οδούς με διαφορετικές αντιληπτικές κωδικοποιήσεις κι ότι αυτές οι οδοί έχουν ξεχωριστή πρόσβαση σε περιοχές υψηλότερης απαρτίωσης, που αφορούν την απόδοση του νοήματος και την έκφραση της γλώσσας. 'Οταν τα άτομα σκέφτονται το νόημα μιας λέξης, ενεργοποιείται μια άλλη περιοχή, στον αριστερό μετωπιαίο φλοιό.

 

H έκφραση της γλώσσας λοιπόν, χρησιμοποιεί τόσο σειριακές όσο και παράλληλες διαδικασίες. Kι όσο η σύγχρονη έρευνα εξελίσσεται και προχωρά, αυτό το διπλό σχήμα του χειρισμού των πληροφοριών από τον εγκέφαλο διαπιστώνεται σ' όλες του τις λειτουργίες, τόσο τις αισθητικές όσο και τις κινητικές. H έρευνα αυτή δείχνει ότι ο χειρισμός των πληροφοριών απαιτεί ένα ειδικό σχήμα διασυνδέσεων κι ότι μεμονωμένα κύτταρα απαντούν -και άρα τις κωδικοποιούν- σε ορισμένες ιδιότητες των ειδικών αισθητικών ερεθισμάτων ή των συγκεκριμένων κινήσεων και όχι σε άλλες.