Κείμενο 7: Εξετάσεις για την πιστοποίηση του επιπέδου επάρκειας της ελληνομάθειας.

Ο προσανατολισμός των εξεταστικών θεμάτων είναι επικοινωνιακός (βλ. και Πιστοποίηση της επάρκειας της ελληνικής γλώσσας), [17] τα θέματα δηλαδή διαθέτουν ρεαλισμό, έχουν άμεση σχέση με τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, αξιολογούν τις γλωσσικές γνώσεις και μετρούν τη γλωσσική επάρκεια του εξεταζομένου δίνοντας έμφαση στο πόσο καλά μπορεί να χειρίζεται την ελληνική γλώσσα και να αντεπεξέρχεται σε διάφορες καταστάσεις επικοινωνίας στον προφορικό και στον γραπτό λόγο και όχι στο πόσο καλά γνωρίζει μεμονωμένους γραμματικούς τύπους. Τα επίπεδα για τα οποία θα χορηγείται πιστοποιητικό ελληνομάθειας στους επιτυχόντες στις σχετικές εξετάσεις είναι τέσσερα.

Τα εξεταστικά θέματα διαρθρώνονται ως εξής:

Ο λόγος με τη μορφή διαλόγου ή συνεχούς κειμένου, τυπικός/ επίσημος ή λιγότερο τυπικός/ καθημερινός, στον οποίο καλούνται να εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι αυθεντικός ή όσο το δυνατόn πιο κοντά στον αυθεντικό.

Η γραπτή εξεταστική δοκιμασία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο εξεταστικό τετράδιο που δίνεται στον υποψήφιο είναι η εξέταση για την κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου, ενώ το δεύτερο τετράδιο είναι για την εξέταση της παραγωγής γραπτού λόγου. Οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν και στα δύο μέρη (στο Δ΄ επίπεδο στα τρία μέρη) που υπάρχουν στην εξέταση της κάθε δεξιότητας και μέσα στο πλαίσιο του χρόνου που τους δίνεται. Στην κατανόηση προφορικού λόγου, το κείμενο (διάλογος ή ιστορία) είναι μαγνητοφωνημένα και οι εξεταζόμενοι τα ακούν από κασέτα. Ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν την εξέταση της δεξιότητας, είναι καταγραμμένος στην κασέτα και στο εξεταστικό τετράδιο. Στις εκφωνήσεις της εξέτασης παραγωγής γραπτού λόγου αναφέρεται ο αριθμός των λέξεων που πρέπει να περιέχει το κείμενο που θα παραγάγει ο εξεταζόμενος. Τα οπτικά βοηθήματα που μπορεί να υπάρχουν δίνονται στα πρώτα επίπεδα, για να κατανοήσουν οι εξεταζόμενοι τι περίπου απαιτείται να γράψουν· τα βοηθήματα αυτά δεν είναι δεσμευτικά.

Η εξέταση της παραγωγής προφορικού λόγου γίνεται ανά ζεύγη υποψηφίων και από δύο εξεταστές. Βασίζεται σε ερωτήσεις και οπτικά βοηθήματα που αποστέλλονται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας μαζί με το εξεταστικό υλικό, και το περιεχόμενό τους αφορά σύγχρονα θέματα. Οι συνεντεύξεις των υποψηφίων μαγνητοφωνούνται.

Στις εξετάσεις, οι οποίες προς το παρόν διεξάγονται μία φορά τον χρόνο τις ίδιες ημερομηνίες και περίπου τις ίδιες ώρες σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, μπορούν να πάρουν μέρος υποψήφιοι ηλικίας από δώδεκα χρονών και πάνω. Συνιστάται όμως στους υποψηφίους που είναι κάτω από δεκαέξι χρονών να μην παίρνουν μέρος στις εξετάσεις των επιπέδων Γ΄ και Δ΄, γιατί λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτών των επιπέδων.