επιστροφή

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

της 'Aβρας Αυδή

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησα στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Το 1980 πήρα το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στον κλάδο της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1982 διορίστηκα στη Μ.Ε, και το ενδιαφέρον μου στράφηκε κυρίως στη Γλωσσική διδασκαλία, στο σχολικό θέατρο και στα ευρωπαικά προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Στον τομέα των ευρωπαικών προγραμμάτων είχα τις εξής δραστηριότητες.

Το 1989-90 πήρα μέρος, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ., σε πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών της χώρας μας με την Αγγλία. Από το 1990, εξάλλου, είμαι υπεύθυνη για τη συμμετοχή του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς, όπου υπηρετώ με οργανική θέση, στο ευρωπαικό πρόγραμμα "Εκπαίδευση χωρίς σύνορα" (ένα δίκτυο 15 ευρωπαικών σχολείων στο οποίο το 2ο Λύκειο Καλαμαριάς εκπροσωπεί την Ελλάδα), καθώς επίσης και για τη συμμετοχή του ίδιου σχολείου στο πρόγραμμα Κομένιους , τα τρία τελευταία χρόνια. .

Με το σχολικό θέατρο ασχολούμαι πρακτικά και θεωρητικά. Ανέβασα σε σχολικές παραστάσεις όχι μόνο έργα επώνυμων συγγραφέων αλλά και έργα που συνέγραψαν οι μαθητές στο μάθημα της Γλωσσικής διδασκαλίας. Στην ενασχόλησή μου με το σχολικό θέατρο εφάρμοσα τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισα από σχετικές σπουδές (φοίτηση στη Δραματική Σχολή της Ρ.Πατεράκη, παρακολούθηση του τριετούς προγράμματος Θεατρικής Παιδείας της Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, παρακολούθηση, επί τρία έτη, του θερινού τμήματος σπουδών για το Δράμα στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Αγγλίας , συμμετοχή σε σχετικά σεμινάρια και συνέδρια που οργανώθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό). Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την έρευνα γύρω από το θέατρο/δράμα στην εκπαίδευση στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής.

Στον τομέα της Γλωσσικής διδασκαλίας, ως μέλος της συγγραφικής ομάδας, που ορίστηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με επικεφαλής τον καθηγητή κ.Χ.Τσολάκη, ασχολήθηκα από το 1986 ως το 1989 με τη συγγραφή των βιβλίων "Έκφραση-Έκθεση για το λύκειο". Μετέχω στην ερευνητική ομάδα του Τομέα Γλώσσας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. και πήρα μέρος σε τρία συνέδρια που οργάνωσε το Τμήμα σχετικά με τη διδασκαλία και την αξιολόγηση της γλώσσας. Διδάσκω από το 1994, ως επιμορφώτρια, στο 1ο Π,Ε,Κ, Θεσσαλονίκης σε σεμινάρια σχετικά με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας. Κατά το σχολικό έτος 1996-97 συμμετείχα στην ομάδα εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου η οποία συνέγραψε τις "Συμπληρωματικές Οδηγίες " για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων. Tον Ιανουάριο του 1998 συμμετείχα στην ομάδα που ορίστηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη συγγραφή του καινούριου Προγράμματος Σπουδών για τη Γλωσσική διδασκαλία,

Εργασίες μου που αφορούν τη Γλωσσική διδασκαλία και τη θεατρική παιδεία έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Φιλόλογος", "Λόγος και Πράξη" και "Επίλογος", καθώς επίσης και στα πρακτικά των τριών συνεδρίων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, που οργανώθηκαν από τον Τομέα Γλώσσας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Α.Π.Θ.