επιστροφή

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

της Κυριακής Αδαλόγλου

Γεννήθηκα στη Βέροια το 1953 Ω εκεί τελείωσα και τις γυμνασιακές μου σπουδές. Φοίτησα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1975 αποφοίτησα από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Διορίστηκα το 1978 στη Μ.Ε., όπου και υπηρετώ μέχρι σήμερα. Το ακαδημαϊκό έτος 1983-84 φοίτησα στη Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Το ακαδημαϊκό έτος 1985-86 πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (Dept. of Applied Linguistics, Faculty of Arts) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και πήρα τον τίτλο Master of Science. Εκπόνησα Διδακτορική Διατριβή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, με θέμα "Το μάθημα της Έκθεσης. Η διαχρονικότητά του και νέες τάσεις στην αξιολόγησή του" και με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Χρίστο Τσολάκη. Ορκίστηκα διδάκτορας τον Οκτώβριο του 1993.

Αποτελώ μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων "Έκφραση-Έκθεση, για το λύκειο".

Μετέχω στην ερευνητική ομάδα του Τομέα Γλώσσας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ, η οποία ασχολείται με θέματα διδακτικής και αξιολόγησης της γλώσσας.

Ασχολούμαι με ερευνητικό πείραμα που άρχισε το 1993-94 σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης σχετικά με την αξιολόγηση και τη βελτίωση της γραπτής έκφρασης των μαθητών, με τη στήριξη του Τομέα Γλώσσας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τα συνολικά δεδομένα του πειράματος βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας.

Κατά τα σχολ. έτη 1996-97 και 1997-98 αποσπάστηκα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και εργάστηκα σε θέματα σχετικά με την ειδικότητά μου. Είμαι μέλος της ομάδας εργασίας η οποία εργάστηκε για τη συγγραφή των "Συμπληρωματικών Οδηγιών" για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων, που εξέδωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η ίδια ομάδα ετοίμασε δείγματα φύλλων αξιολόγησης για την αξιολόγηση του γλωσσικού μαθήματος.

Μετείχα στην ομάδα του Παιδαγωγικού Ιστιτούτου η οποία εργάστηκε για τη σύνταξη των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο

Μετέχω στς ομάδες που εργάζονται για την αναμόρφωση των βιβλίων "Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο" και "Έκφραση - Έκθεση για το Λύκειο".

Έχω επιλεγεί σχολική σύμβουλος των Φιλολόγων στο Νομό Ημαθίας (1998).

Συμμετείχα σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια (του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., του Τομέα Γλωσσολογίας τη Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., της Ελληνικής Εταιρίας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας) που αφορούσαν τη γλώσσα, τη διδασκαλία της και την αξιολόγησή της. Οι εισηγήσεις μου δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά των συνεδρίων.

Διδάσκω από το 1994 στα σεμινάρια του 1ου ΠΕΚ Θεσσαλονίκης για τους δασκάλους και τους φιλολόγους, σχετικά με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας. Το χειμώνα του 1998 και την άνοιξη του1999 δίδαξα σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, στη Φλώρινα και στην Πέλλα αντίστοιχα.

Από το Φεβρoυάριο 1999 συνεργάζομαι με τον ηλεκτρονικό κόμβο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στη Δράση 4, υπόδραση Διδακτικές δοκιμές, με διδακτικές προτάσεις που αφορούν τα βιλία Έκφραση -Έκθεση, για τη γλωσσική διδασκαλία στο Λύκειο.

Πήρα μέρος σε ημερίδες και σεμινάρια που έγιναν σε διάφορες πόλεις και είχαν θέμα τους τη διδασκαλία της γλώσσας, με ανάλογες εισηγήσεις. Εργασίες μου έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά ("Φιλόλογος", "Νέα Παιδεία", "Γλώσσα").

Έχω εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές ("Καταγραφές", Θεσσαλονίκη 1982, "Στο μεταίχμιο", Θεσσαλονίκη 1992, "Δύο ελεγείες και μία ωδή", εκδ. Τραμάκια, 1996).

Γνωρίζω πολύ καλά την αγγλική και καλά τη ρουμανική γλώσσα.